Skygger i Odins by

Åbn i app
Dramatiseret, historisk podwalk | Odense | 700 - 1100 | Gratis

Skygger i Odins By

I Odense rører fortidens skygger på sig. De vokser frem for dit indre øre og gør dig til vidne i afgørende og bloddryppende øjeblikke i byens historie, mens du går – gennem byen og tilbage til dens begyndelse. Men pas på! Det er en farefuld færd, du drager ud på.

Sådan gør du

  • Genre: Dramatiseret, historisk podwalk
  • Område: Odense
  • Fortællingens varighed: 60 minutter
  • Rutens længde: 2 km
  • Tidsperiode: 700 - 1100
  • Målgruppe: +13 år
  • Pris: Gratis
  • Historisk research: Odense Bys Museer
  • Manuskript: Brian Wind-Hansen
  • Lyddesign: Jesper Dupont
  • Speak:
  • Produktionsår: 2021

Anmeldelser

“Vores fortællerstemme lover at være vores guide gennem tiden, han udpeger skyggerne fra historierne og fører os med sikker hånd gennem de drabelige beretninger. Vi møder og taler med handelsfolk, munke, adelige og kriger. Han er stemmen der giver vores fantasi struktur, der fylder hullerne omkring os med patos og genkendelige følelser. Det hele tager en time og er som helhed en velfungerende rute.”

★★★★
WRDSMTH

Lignende podwalks

Odenses historie

Odense blev for første gang nævnt i år 988 i et dokument, som blev udstedt af kejser Otto den Stores sønnesøn, barnekejseren Otto d. 3. Dette dokument har Odense som udgangspunkt brugt til sin dåbsattest, da byen i 1988 fejrede sin 1000 års jubilæum. Der findes også en myte om, at Odense skulle have fået sit navn fra guden Odin fra den nordiske mytologi. Myten fortæller, at Odin og hans kone Frigg skulle tværs over Fyn efter en rejse fra Jylland. Da de nåede til Bolbro Bakke, åbnede der sig et smukt landskab foran dem og Frigga sagde: “Odin se”!

Således understøtter H.C. Andersen den myte i et af sine digte fra 1875, hvor han også skriver, at byen fik sit navn, da Frigg råbte: “Odin se!” 

Et yderligere sagn fortæller, at der lå en offerlund i Odense, hvor man ofrede liv til Odin. Offerlunden hed efter sigende Odins Vig, og derfra skulle Odense have fået sit navn. Sagnet siger yderligere, at Odin skulle ligge begravet under en kristen kirke i Odense. 

Hvis du kunne tænke dig at vide mere om Odenses spæde begyndelse, kan du finde mange flere informationer her. 

Sankt Albani Kirke og Sankt Knuds Kirke i Odense

Sankt Albani Kirke blev bygget helt tilbage i vikingetiden og var den ældste kirke i Odense. Den blev bygget som en trækirke og lå lidt øst for den nuværende Sankt Knuds Kirke (Odense Domkirke). Det var i Sankt Albani kirke, at Danmarks mest ikoniske kongemord indtraf. Det var netop lige foran alteret i denne kirke, at Knud den Hellige blev dræbt af et oprør af stormænd i 1086. Kort tid efter Kong Knuds død blev han udråbt til helgen, og derfor skiftede kirken senere navn til Sankt Knuds Kirke. Mange år efter Knud den Helliges død, omkring år 1300, brændte trækirken ned og blev afløst af den nuværende Sankt Knuds Kirke. Den dag i dag bliver Knud den Helliges kiste stadig opbevaret i Sankt Knuds Kirke. Den gamle Sankt Albani Kirke, må ikke forveksles med den nuværende katolske kirke, Sankt Albani Kirke, som blev bygget i 1906 og indviet i 1908. 

Du kan finde flere informationer om Sankt Albani Kirke her og om Sankt Knuds Kirke her.

Odense i middelalderen

Odense havde siden vikingetiden fungeret som samlingssted for hele Fyn, og op igennem middelalderen begyndte bygninger og institutioner at dukke op, fordi byen blev til et kirkeligt centrum. Det var særligt kirker og klostre, der begyndte at skyde op i sådan en grad, at vi vil have svært ved at forestille os det. En af årsagerne til det var, at kirken fik mere magt i middelalderen, fordi folk blev mere troende. Det var også i denne periode, at Knud den Hellige, som døde i Sankt Albani Kirke i Odense, blev udråbt til helgen.

I takt med at bygninger skød op i Odense, begyndte mennesker også at valfarte dertil. Forskellige konger, munke og personer med status begyndte at opholde sig i byen, hvilket yderligere konsoliderede Odenses betydning. 

Omkring begyndelsen af 1200-tallet formodes det, at Odense officielt blev til en købstad. Men selvom byen var blevet attraktiv og husede mange mennesker, så krævede det en særdeles vanskelig søfart at komme til Odense. Derfor blev der anlagt en havn tættere på fjorden. Senere blev havne længere ude i fjorden benyttet, og Kertemindeblev brugt som vinterhavn. Dette gjorde det nemmere at sejle til Odense, men det var stadig ikke helt let at komme dertil. Trods den vanskelige søfart forblev Odense stadig en velhavende by gennem middelalderen

Møntergården i Odense

Møntergården er et museum, som er beliggende i Odense. Her kan du få mange spændende oplevelser, som gør dig klogere på historien om Odense og Fyn. I deres udstillinger for både børn og voksne bliver fortællinger om begivenheder, genstande og skæbner flettet sammen. 

Møntergården

Du kan finde mange flere informationer om Møntergårdens udstillinger og åbningstider her. 

Fakta om Odense 

  • Odense blev for første gang nævnt i et dokument fra 988 
  • Der går et sagn om, at Odense har fået sit navn fra Odin, og at han i dag ligger begravet i Odense 
  • Sankt Albani kirke er Odenses ældste kirke 
  • Kong Knud den Hellige blev dræbt foran alteret i Sankt Albani Kirke i 1086 
  • Kirker og klostre begyndte at skyde op i Odense i middelalderen
  • Omkring begyndelsen af 1200-tallet blev Odense en købstad